mksqhrendeelrusr

Византиска Балканска Тура

ВИЗАНТИСКА БАЛКАНСКА ТУРА

10 дена/9ноќи

 

Византиската Империја е една од империите кои трајно оставиле белег врз историјата на човештвото. Средбата на две различни култури Грчко-римската и Оренталната ја раѓа Византиската империја а од тој спој и Христијанството.

Со оваа тура ќе имате можност да ги видите најзначајните градови и културни достигнувања на Византија.

Ден 1: СКОПЈЕ

Пристигнување на Скопскиот аеродром, сметување во хотел. Вечера. Одмор и време за индивидуални активности. Ноќевање.

Ден 2: СКОПЈЕ-СОФИЈА

Појадок. По појадокот разглед на Скопје – црквата Св. Пантелејмон, Музејот Македонија, црквата Св. Спас. После разгледот на Скопје и неговите најзначајни споменици се поаѓа за Софија – главниот град на Бугарија. Сместување во хотел. Вечер. Ноќевање.

Ден 3: СОФИЈА - ПЛОВДИВ

Појадок. По појадокот разглед на Софија. Посета на црквата катедралната црква Александар Невски, Парламентот, Плоштадот... После разглдеот се поаѓа за Пловдив, еден од најубавите градови и втор град по големина во Бугарија. Пристигнување во попладневните часови, сместување во хотел. Вечера. Ноќевање.
Ден 4: ПЛОВДИВ

Појадок. По појадокот разглед на Пловдив: Стариот град, Етнографскиот музеј, античкиот театар, Еврејската населба. Враќање во хотел. Вечерта можност за фолклорна вечер. Ноќевање.

Ден 5: ПЛОВДИВ-ИСТАНБУЛ

Појадок. Се поаѓа за Истанбул. Пристугнвуање во попладневните часови. Сместување во хотел. Вечера. Ноќевање.

Ден 6: ИСТАНБУЛ

Појадок. По појадокот разглед на Истанбул: Топ Капи Музејот, Султановата Палата, Црквата Св. Софија, Султан Ахмедовата џамија, Базарот, Хиподромот.

Враќање во хотел. Вечета можност за организирана вечер со танчерки.
Ден 7: ИСТАНБУЛ-КАВАЛА

Појадок. По појадокот се поаѓа за Кавала, Грција. Пристигнување во попладневните часови. Сместување во хотел. Вечера. Ноќевање.

Ден 8: КАВАЛА - ОХРИД

Појадок. Разглед на Кавала. После разгледот се поаѓа кон Охрид. Сместување во хотел Вечера. Ноќевање.

Ден 9: ОХРИД

Појадок. Разглед на Охрид: црквата Св. Софија, црквата Богородица Перивлептос, Античкиот театар, Плаошник, Самоиловата тврдина. Враќање во хотел. Вечера. Ноќевање.

Ден 10: ОХРИД – АЕРОДРОМ ОХРИД

Појадок. По појадокот се поаѓа кон Охридскиот аеродром. Крај на програмата.

 

ЦЕНА НА ЕКСКУРЗИЈАТА: ВЕ МОЛИМЕ КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ ЗА ЦЕНА И ЗА ДЕТАЛИ

 

 

Specifications

  • Култура
1998

Leave a comment

You are commenting as guest.